Nature vs. nurture: wat is aangeboren en wat is aangeleerd? (2024)

Nature vs. nurture: wat is aangeboren en wat is aangeleerd? (1)Het nature-nurture-debat houdt (neuro)wetenschappers al jaren bezig. De vraag is: wat is aangeboren en wat is aangeleerd? Onderzoek naar de ontwikkeling van de hersenen en naar de invloed van epigenetica geven ons meer inzicht in het debat. Tegenwoordig komt er steeds meer bewijs voor beide kanten van het debat, en lijkt het er dus op dat er een theorie gevormd moet worden die stelt dat het 'een beetje van beiden' is. Een combinatie van nature en nurture lijkt vooralsnog het meest geloofwaardig.

Ontwikkeling van de hersenen

Neurobioloog Dick Swaab stelt dat de hersenen van de mens zich tijdens de zwangerschap en in de eerste jaren na de geboorte in een zeer hoog tempo ontwikkelen. Tijdens deze fase zijn de hersencellen bijzonder gevoelig voor vele verschillende factoren. Voor een normale hersenontwikkeling moet er voldoende voedsel aanwezig zijn en bovendien moet de schildklier goed werken, omdat die de hersenontwikkeling stimuleert. In deze periode van groei wordt de hersenontwikkeling in grote lijnen bepaald door de genetische achtergrond en in door de activiteit van de zenuwcellen. Deze activiteit wordt op zijn beurt beïnvloed door de beschikbaarheid van voedingsstoffen, neurotransmitters, groeistoffen en hormonen. De geslachtshormonen van het kind sturen in deze fase de seksuele differentiatie in de hersenen. Ook stoffen uit het milieu die tijdens de zwangerschap via de placenta naar het kind gaan, zoals alcohol, nicotine en andere verslavende stoffen en geneesmiddelen, kunnen het proces van hersenontwikkeling verstoren.

Neurogenese: de aanmaak van hersencellen

De aanmaak van hersencellen vindt in een hoog tempo plaats in de baarmoeder, kort na de geboorte en gaat vervolgens langzamer door tot ongeveer het 4e levensjaar. De rijping van de hersenen gaat nog langer door. In het voorste deel van de hersenen, de prefrontale cortex, rijpen de hersenen zelfs tot het 25e levensjaar. Bijnierschorshormonen die vroeger herhaaldelijk in hoge doseringen aan te vroeg geboren kinderen werden gegeven om de longrijping te bevorderen, bleken later ook de hersenontwikkeling te remmen. Ook het gebruik van alcohol, sigaretten en geneesmiddelen tijdens de zwangerschap kan leiden tot een verkleind hersenvolume bij het kind. De hersenen zijn dus gevormd uit de genetische achtergrond en door de ontwikkeling in de baarmoeder. Een veilige, stimulerende omgeving na de geboorte, die haalbare eisen aan het zich ontwikkelende kind stelt, stimuleert vervolgens de groei van de hersenen en er ontstaan meer contacten tussen de hersencellen. Kinderen die tijdens de vroege ontwikkeling sterk verwaarloosd zijn hebben ook een verkleind hersenvolume.

Taalontwikkeling van levensbelang

De ontwikkeling van de moedertaal laat ook zien hoe de omgeving sommige hersensystemen na de geboorte nog beïnvloedt. De moedertaal is onafhankelijk van onze genetische achtergrond en wordt slechts bepaald door de omgeving waarin het kind in deze kritische periode voor de taalontwikkeling opgroeit. De ontwikkeling van de moedertaal drukt niet alleen een heel sterke stempel op de hersenontwikkeling, het is cruciaal voor vele andere aspecten van de ontwikkeling van het kind. Zo heeft keizer Frederick II van Duitsland, Italië, Bourgondië en Sicilië in het jaar 1211 geprobeerd te 'Taal van God' te ontdekken. Hij verwachtte dat die zich spontaan zou openbaren als kinderen hun moedertaal niet te horen kregen. Hij verordonneerde dozijnen kinderen in volledige stilte te laten opgroeien, maar de 'Taal van God' openbaarde zich niet. De kinderen konden zelfs helemaal niet spreken en stierven allen op jonge leeftijd. Ook weeskinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog opgroeiden in weeshuizen met te weinig personeel hadden 30% meer kans te overlijden. Er was voor deze kinderen te weinig geestelijk en lichamelijk contact en dit zorgde, naast de verhoogde kans om te overlijden, voor een verhoogde kans psychologische stoornissen. Een goede interactie met de omgeving blijkt dus niet alleen een absolute voorwaarde te zijn voor een normale hersenontwikkeling, het is van levensbelang.

Toegankelijkheid van genen

Op het hele genoom, één complete set chromosomen, zit een beperkt aantal genen. Een bepaald gen codeert voor een eiwit en een functie, maar niet alle functies zijn in iedere cel nodig. In iedere cellen zitten dus wel alle genen met hun functies, maar niercellen ontwikkelen zich tot niercellen en niet tot spiercellen. Om dit te bereiken worden genen specifiek aan of uit gezet. In de ontwikkeling van het embryo bevat eerst één cel met alle genetische informatie. Na enkele celdelingen zijn dit embryonale stamcellen en kunnen ze nog differentiëren tot alle soorten cellen. Een transcriptiefactor is een groep eiwitten die specifiek aan het DNA kunnen binden en regelen of een gen wordt aan- of uitgezet. Je zou de transcriptiefactor kunnen zien als iemand die naar de stoppenkast van een huis gaat en daar het licht in de keuken uitschakelt. Weefsels hebben specifieke transcriptiefactoren die een rol spelen bij de differentiatie. Een gen kan worden aan of uitgezet door transcriptiefactoren.

Epigenetica

Epigenetica is, naast de transcriptiefactoren, een tweede regelmechanisme die bepaalt of een gen toegankelijk is. Je zou de epigenetica kunnen zien als een dimmer op het licht in de keuken. Je kunt het licht voor de helft dimmen, maar je kunt ook het licht in zijn geheel uitzetten. Op het DNA zijn vier bases te vinden, A, T, G en C. Voor in GC-rijke domeinen kan er op een cytosine (C) base een methylgroep gezet worden, waardoor deze geblokkeerd wordt. Een gen kan dus geblokkeerd worden door op het DNA een methylgroep te zetten, dit noem je methylering. Een methylgroep kan op een losse base gezet worden maar ook op een groter stuk van het DNA. Het DNA is opgerold in de cel, omdat het er anders niet in past. Wanneer je op een opgerold deel van het DNA een methylgroep zet, wordt dat hele deel geblokkeerd. In dit geval is 'nature' het DNA dat je hebt, en het methyleren behoort tot 'nurture'.

Seksuele differentiatie

De KInsey-schaal is in 1948 ontwikkeld door Alfred Kinsey en loopt van 0 tot 6. Hierbij staat 0 voor exclusief heteroseksueel en 6 voor exclusief hom*oseksueel. Tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder wordt bepaald waar je op de schaal terecht komt. Dit wordt bepaald door je genetische achtergrond en effecten van hormonen en andere stoffen op de ontwikkeling van de hersenen. Tweeling- en familieonderzoek laat zien dat je seksuele oriëntatie voor 50% genetisch bepaald is. De andere helft wordt dus bepaald door de omgeving. Het wonderlijke is dat hom*oseksualiteit in de loop van evolutie is blijven bestaan, aangezien deze groep zich weinig voortplant. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de genen die de kans op hom*oseksualiteit vergroten, ook de vruchtbaarheid van de rest van de familie vergroot. De genen van de heteroseksuele broers en zussen van hom*oseksuelen zorgen ervoor dat deze mensen meer nakomelingen dan gemiddeld krijgen. Hierdoor blijven de genen dus circuleren.

Huidige status van het debat

Het begrip nature omvat alle eigenschappen die aangeboren zijn. Het begrip nurture omvat alle aspecten van de wereld die deel uitmaken van de perceptuele input van een persoon. Andere mensen kunnen hierop invloed hebben door beloningen, straffen, vroege verrijking, rolmodellen, onderwijs en sociale houdingen. Epigenetica is een mechanisme dat de toegankelijkheid van genen bepaalt. Door methyllering kan een gen geblokkeerd worden en dus ontoegankelijk gemaakt worden. Nature is in dit geval het DNA dat je hebt en het methylleren van DNA behoort tot nurture.

Wetenschappers van tegenwoordig verwerpen het negentiende-eeuwse idee dat je bent overgeleverd aan je lot. Ook de twintigste-eeuwse 'tabula rasa' of 'blank slate' (onbeschreven blad) wordt verworpen. Het algemeen aanvaarde idee over het nature versus nurture debat is dat het een beetje van beiden is. Het karakter wordt gevormd door de genetische achtergrond en omgevingsinvloeden tijdens en na de zwangerschap. De hersenen worden in deze periode ontwikkeld en hersencellen worden aangemaakt. De genetische informatie wordt gezien als nature en de omgevingsinvloeden tijdens de zwangerschap en de periode daarna als nurture. Tot het 25ste levensjaar zijn de hersenen niet volop in ontwikkeling en zijn er nog veranderingen mogelijk. Vooral de prefrontale cortex, die ons impulsieve gedrag in toom houdt, komt pas laat tot ontwikkeling. Het debat over nature versus nurture is waarschijnlijk nog lang niet voorbij. Echter, met de huidige kennis kan gezegd worden dat het een beetje beiden is.

Nature vs. nurture: wat is aangeboren en wat is aangeleerd? (2024)

FAQs

Wat is het verschil tussen nature en nurture? ›

Nature: alle eigenschappen van het individu zijn bepaald door aanleg, bijvoorbeeld het genetisch materiaal. Nurture: alle eigenschappen van het individu zijn bepaald door opvoeding, vooral door de leefomgeving.

Is Nature aangeboren? ›

Het begrip nature omvat alle eigenschappen die aangeboren zijn. Het begrip nurture omvat alle aspecten van de wereld die deel uitmaken van de perceptuele input van een persoon. Andere mensen kunnen hierop invloed hebben door beloningen, straffen, vroege verrijking, rolmodellen, onderwijs en sociale houdingen.

Wat is een aangeboren eigenschappen? ›

Aangeboren eigenschappen: eigenschappen die erfelijk zijn bepaald en die je hebt vanaf je geboorte. Dit zijn eigenschappen die je maar heel moeilijk kunt veranderen, bijvoorbeeld driftig of verlegen zijn of ADHD.

Wat is de interactie tussen nature en nurture? ›

Wanneer iedereen gelijke kansen krijgt worden verschillen vooral bepaald door (genetische) aanleg. Zo komen we tot de enigszins paradoxale bevinding dat naarmate de omgeving meer gelijk wordt verschillen meer bepaald worden door genetische of aangeboren factoren.

Hoe heet het als nature en nurture beide belangrijk zijn? ›

Zowel nature (talent, aanleg) als nurture (opvoeding, training, inzet) zijn dus belangrijk. Met andere woorden, hoe goed je ergens in kunt worden en hoe hoog je prestaties kunnen reiken zijn een functie van natuurlijke aanleg en omgevingsfactoren zoals opvoeding en trainingsarbeid.

Wat denken nurture aanhangers? ›

Nature aanhangers beweren dat eigenschappen vooral aangeboren zijn. Nurture aanhangers zijn er van overtuigd dat eigenschappen overwegend worden aangeleerd doorheen de tijd.

Wat zijn 3 aangeboren eigenschappen? ›

Welke eigenschappen nu precies zijn aangeboren, is nog niet helemaal bekend, maar Van Aken houdt het voorlopig op de 'Big Five': vriendelijkheid, extraversie, openheid voor nieuwe ervaringen, emotionele stabiliteit en zorgvuldigheid.

Wat is het verschil tussen aangeboren en aangeleerd gedrag? ›

Aangeboren gedrag is zó diep in het dier verankerd dat het niet tot nauwelijks af te leren is. Aangeleerd (nurture) gedrag. Aangeleerd gedrag ontstaat door ervaringen/of training. Aangeleerd gedrag verschilt dus per organisme.

Is een karakter aangeboren? ›

Door dit soort onderzoek is inmiddels in grote lijnen bekend hoe groot de invloed van erfelijkheid en omgeving op persoonlijkheid is. Zo weten we nu dat eigenschappen als extraversie, zorgvuldigheid, neuroticisme, vriendelijkheid en openheid voor zo'n 20 tot 45% zijn aangeboren.

Wat is aangeleerd? ›

aanleren = ervoor zorgen dat iemand anders iets kan of weet vb: meester Stan heeft ons het vermenigvuldigen aangeleerd Synoniem: lerenervoor zorgen dat je iets kunt of weet vb: ik heb mezelf het fietsen aangeleerd Synoniemen: leren opst...

Wat is een aangeboren? ›

Met de term aangeboren bedoelen we alle erfelijke karakteristieken die de ontwikkeling beïnvloeden. Verreweg de meeste aangeboren eigenschappen maken ons als persoon niet uniek. Denk maar aan de mogelijkheid om te leren lopen, je handen te gebruiken, te communiceren door taal.

Wat is aangeleerd gedrag bij mensen? ›

aangeleerd gedrag - Gedrag dat bepaald wordt door gegevens uit de ervaring van het organisme, uit informatie die voortspruit uit een leerproces. Deze informatie is opgenomen door de zintuigen en wordt vastgehouden in het geheugen.

Wat is nurture gedrag? ›

Met 'nurture' bedoelen we doorgaans de invloed van persoonlijke omstandigheden en ervaringen op de gezondheid van een individu, zoals levensstijl, opvoeding, blootstelling aan milieufactoren, stress of voeding.

Hoeveel procent nurture en nature? ›

Gemiddeld is de verhouding nature/nurture dus 49/51, maar voor elke eigenschap op zich is de verhouding anders. De onderzoekers hebben een webtool gemaakt waarin je kunt zien wat de relatieve bijdrage van genen en omgeving voor een eigenschap is. Dus hoe zit het nou met mijn sociaal gedrag?

Wat is genetisch materiaal? ›

Het materiaal waarop de genetische informatie ligt, zoals DNA en RNA.

Hoe noem je het geheel van eigenschappen dat jou tot een uniek persoon maakt? ›

Persoonlijkheid is de som van karaktertrekken, eigenschappen,potentieel ,hoedanigheden. Die combinatie is uniek .

Wat kun je zeggen over de Nature van een eeneiige tweeling? ›

Eeneiige tweelingen, die genetisch identiek zijn, lijken in hun vroege leven heel veel op elkaar, maar als de jaren verstijken worden de verschillen zichtbaar. Dit komt natuurlijk omdat de milieucomponent van deze tweelingen niet exact gelijk zijn. Nature is gelijk, nurture is ongelijk.

Hoe lang mogen aanhangers zijn? ›

De maximale hoogte van een aanhanger is 4,00 meter. De maximale breedte is 2,55 meter. De maximale lengte (incl. dissel) is maximaal 12,00 meter in combinatie met een auto is dit 18 meter.

Hoe schrijf je aanhangers? ›

Het meervoud van aanhanger is 'aanhangers'. Eén aanhanger, twee aanhangers.

Hoe hard mogen aanhangers? ›

De maximumsnelheid met een aanhanger is afhankelijk van het gewicht van de aanhanger. Onder de 3500 kilo mag je op snelwegen 90 kilometer per uur rijden. Wanneer het gewicht hoger is dan 3500 kilo, dan is de maximale snelheid 80 kilometer per uur. Let op: buiten Nederland gelden weer andere regels.

Wat kunnen aangeleerde eigenschappen zijn? ›

Aangeleerde eigenschappen: alle normen, waarden en gewoonten die je overneemt van je ouders, je leraren en andere volwassenen, maar ook van je vrienden, bijvoorbeeld leren praten, leren stil te zijn of je concentreren. Ons gedrag is bijna steeds een combinatie van aangeboren en aangeleerde kenmerken.

Is aangeboren hetzelfde als erfelijk? ›

Erfelijke ziekte

Maar niet alle aangeboren ziektes zijn erfelijk, want aangeboren ziektes kunnen ook niet-erfelijke oorzaken hebben. Met erfelijke ziektes bedoelen we ziektes die ontstaan door een afwijking in een gen én die doorgegeven kunnen worden aan kinderen. Soms is de afwijking in een gen bij jouzelf ontstaan.

Is karakter genetisch bepaald? ›

Over creativiteit is er wel duidelijkheid: dit is een van de eigenschappen die kan worden geërfd. Denk ook aan extraversie, vriendelijkheid, openheid en emotionele instabiliteit. Ook neuroticisme (neiging om vaker angst te ervaren) iets wat we kunnen erven.

Welke 4 manieren van aangeleerd gedrag zijn er? ›

  • Gewenning. Een bepaalde reactie op een prikkel wordt afgeleerd bij herhaling van die prikkel. ...
  • Imitatie. (Nabootsing) Leren door het gedrag van soortgenoten na te doen. ...
  • Inprenting. Iets dat geleerd wordt in een bepaalde korte levensperiode, oftewel de gevoelige periode. ...
  • Inzicht.

Welke emoties zijn aangeboren? ›

Darwin ging uit van zes aangeboren universele basisemoties:
  • Geluk;
  • Verbazing;
  • Woede;
  • Verdriet;
  • Walging;
  • Angst.

Wat zijn aangeboren aandoeningen waardoor worden ze veroorzaakt? ›

Aangeboren afwijkingen komen aan het licht bij de foetus of het pas geboren kind en hebben een lichamelijke of geestelijke handicap ten gevolg. Voorbeelden daarvan zijn een open ruggetje, een open schedel, een hazenlip (schisis) of het syndroom van Down. Aangeboren afwijkingen kunnen erfelijk en niet-erfelijk zijn.

Is persoonlijkheid aangeleerd? ›

Je persoonlijkheid kun je zien als jouw persoonlijke mix van (aangeboren) karaktertrekken en (ook aangeleerde) eigenschappen. Soms begint een van je (karakter)eigenschappen te overheersen, op een extreme manier. Dat verandert hoe je denkt en hoe je dingen ervaart en doet.

Kun je je eigen karakter veranderen? ›

Binnen de psychologie is lange tijd de consensus geweest dat persoonlijkheid weinig ontwikkelbaar is na een bepaalde leeftijd (zeg zeventien jaar). Deze aanname was grotendeels gebaseerd op de constatering in longitudinale onderzoeken dat scores op persoonlijkheidsvragenlijsten over het algemeen vrij stabiel zijn.

Is temperament aangeboren of aangeleerd? ›

Temperament en omgeving staan in wisselwerking met elkaar. Samen zorgen ze ervoor dat kinderen, volwassenen, kortom elk mens, gedrag vertoont in een situatie. Temperament wordt dus beïnvloed door de omgeving, maar heeft wel een biologische, genetische basis.

Hoe leer je aangeleerd gedrag af? ›

Als je gedrag wilt veranderen kan je beter belonen voor nieuw, gewenst gedrag dan straffen voor oud, ongewenst gedrag. Als mensen zijn we nou eenmaal gevoeliger voor beloningen dan voor straffen. Focus niet teveel op wat niet werkt. Houding is enorm belangrijk als het gaat om gedragsverandering.

Is eten aangeboren of aangeleerd? ›

Wat de moeder eet, bepaalt die smaak. Eet je tijdens je zwangerschap gevarieerd, dan went je baby in de baarmoeder al aan verschillende smaken. Smaakvoorkeuren van kinderen zijn deels aangeboren en deels aangeleerd. Baby's hebben een aangeboren voorkeur voor zoet.

Is huilen aangeboren gedrag? ›

Baby's huilen vanaf het moment dat ze geboren worden. Het is één van de manieren waarop baby's laten zien wat zij nodig hebben. Een baby kan gaan huilen als hij honger heeft, een vieze luier heeft, aandacht wil, pijn heeft, zich niet lekker voelt, of gewoon moe is en slaap heeft.

Wat is het verschil tussen een aangeboren en een niet aangeboren beperking? ›

Wat is NAH? Het grote verschil tussen aangeboren en niet-aangeboren hersenletsel, is dat niet-aangeboren hersenletsel niet vanaf het begin van het leven aanwezig is. Het letsel ontstaat door bijvoorbeeld een ongeluk, hersenbloeding of infectie.

Wat is een ander woord voor aangeboren gedrag? ›

congenitaal, ingeboren, ingeschapen, natuurlijk, van nature.

Hoe noem je een niet aangeboren beperking? ›

Niet aangeboren hersenletsel (NAH) is schade aan de hersenen die na de geboorte is ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld komen door een ongeluk, een hersentumor of een hartstilstand. Hersenletsel verandert je leven. Je wordt vaak niet meer zoals je was voor het letsel.

Waar komt bepaald gedrag vandaan? ›

Gedrag ontstaat omdat we dat zelf willen, of omdat de buitenomgeving iets van ons verlangd. Dit moment noemen we de aanzet tot gedrag. De aanzet tot gedrag is heel divers en heeft te maken met drijfveren die je hebt of bijvoorbeeld jouw omgeving. Een aantal voorbeelden over de aanzet tot gedrag.

Welk gedrag is erfelijk? ›

Welk gedrag is erfelijk? Onderzoek van de VU heeft uitgewezen dat: angstig, depressief, teruggetrokken gedrag bij jongens voor 65 procent erfelijk is en bij meisjes voor 47 procent. agressie en regeldoorbrekend gedrag bij jongens voor 73 procent erfelijk is en bij meisjes voor 62 procent.

Welke factoren beinvloeden het gedrag? ›

Welke factoren hebben invloed op gedrag?
  • Weerstand. Weerstand is een sterk motief om gedrag niet te vertonen. ...
  • Zelfbeeld. ...
  • Automatische reacties en onbewuste associaties. ...
  • Emoties. ...
  • Sociale omgeving. ...
  • Fysieke omgeving. ...
  • Kunnen. ...
  • Kennis.

Wat valt onder Nature? ›

Nature is de genetica (biologie) van de persoon. We erven vele trekken van familieleden zoals haarkleur, oogkleur, hoogte, enzovoorts. Dit zijn eigenschappen die gewoonlijk niet door de natuur worden gewijzigd. Ze zijn een deel van onze genen die gecodeerd zijn op onze chromosomen.

Is alle gedrag aangeleerd? ›

Genen en omgeving zijn twee elementen die samen een rol spelen. De vraag is dus niet of gedrag bepaald wordt door genen of omgeving, maar wel hoe genen en omgeving samen gedrag beïnvloeden. Zo kunnen genetische kenmerken van een persoon meer of minder tot uiting komen in een bepaalde omgeving.

Waaruit bestaat alle gedrag? ›

Gedrag is het geheel van acties en reacties van een organisme, gewoonlijk met betrekking tot de natuurlijke omgeving en de sociale omgeving. De psychologie maakt verder onderscheid tussen uitwendig, voor derden waarneembaar gedrag, en inwendig, innerlijk gedrag zoals denken en voelen.

Is agressie erfelijk? ›

Familieleden delen genetisch risico op agressie

Gelijkenissen in agressie tussen familieleden kunnen vooral worden verklaard door genetische overeenkomsten, oftewel door het delen van genetisch risico. Er zijn geen aanwijzingen dat omgevingsinvloeden de overeenkomsten in agressie binnen families verklaren.

Wat is het verband tussen genen en gedrag? ›

Genen veroorzaken geen gedrag. Het MaoA gen uit het onderzoek van Brunner bijvoorbeeld, regelt de werking van boodschapperstoffen (neurotransmitters) die signalen van de ene hersencel naar de ander overdragen waarna bijvoorbeeld een bepaald gedrag in gang wordt gezet.

Hoeveel DNA krijg je van je ouders? ›

Bij de bevruchting smelt de ei- en zaadcel samen en bevat het nieuwe wezen zo weer 46 chromosomen, 23 van zijn vader (de zaadcel) en 23 van mijn moeder (de eicel). Voor iedere erfelijke eigenschap heb je 2 genen, 1 van je vader en 1 van je moeder.

Hoe zijn genen opgebouwd? ›

Een gen is een stukje DNA. Elk gen beschrijft de code van een kenmerk, die (mee)bepaalt hoe u er uit ziet en hoe uw lichaam werkt. Normaal gesproken bevat iedere lichaamscel 46 chromosomen, verdeeld over 23 paren. Van elk paar chromosomen is 1 chromosoom afkomstig van de vader en 1 van de moeder.

Kun je je DNA veranderen? ›

Ja. Naast dat we DNA kunnen aflezen, kunnen we deze bouwstenen van het leven ook aanpassen. Dat gaat door middel van CRISPR-Cas-methode. Deze methode maakt het mogelijk om heel precies en efficiënt in het DNA te knippen en plakken.

Wat is epigenetica? ›

Epigenetica betekent letterlijk 'rondom het DNA'. Nog preciezer gaat het om de 'markeringen' rondom het DNA die genen aan en uit kan zetten. Die markeringen zelf veranderen en lijken overerfbaar. De naam epigenetica is in 1942 bedacht door de Engelse bioloog Conrad Waddington.

Wat kun je zeggen van de Nature van een eeneiige tweeling? ›

Eeneiige tweelingen, die genetisch identiek zijn, lijken in hun vroege leven heel veel op elkaar, maar als de jaren verstijken worden de verschillen zichtbaar. Dit komt natuurlijk omdat de milieucomponent van deze tweelingen niet exact gelijk zijn. Nature is gelijk, nurture is ongelijk.

Welk psychologisch perspectief verklaart het menselijk gedrag het best? ›

Geen psychologisch perspectief verklaart het menselijk gedrag het best. De 6 perspectieven samen helpen om een holistisch beeld te vormen van het menselijk gedrag.

Wat is aangeleerd en aangeboren? ›

Aangeboren gedrag is zó diep in het dier verankerd dat het niet tot nauwelijks af te leren is. Aangeleerd (nurture) gedrag. Aangeleerd gedrag ontstaat door ervaringen/of training. Aangeleerd gedrag verschilt dus per organisme.

Is gedrag genetisch bepaald? ›

Gedrag is deels erfelijk, deels door de omgeving bepaald en voor een groot deel onverklaarbaar. Ouders vinden het vaak moeilijk om te gaan met vervelende karaktereigenschappen van hun kinderen die ze herkennen van zichzelf of hun partner.

Kan je een trauma erven? ›

Kinderen van ouders die getraumatiseerd zijn door bijvoorbeeld een oorlogssituatie, kunnen daar psychische klachten door krijgen, zoals somberheid, angsten en moeite om zich aan mensen te hechten. Ook kan een trauma invloed hebben op de genen van volgende generaties.

Kan DNA veranderen door stress? ›

Hevige stress in de kindertijd leidt tot moleculaire veranderingen in het DNA. Bij dit biologische proces, DNA-methylering, verandert de DNA-activiteit door omgevingsinvloeden zoals de blootstelling aan nare ervaringen in de jeugd. Deze littekens in het DNA oefenen levenslang invloed uit.

Hoe heet het aanzetten van genen? ›

Het aan- en uitzetten van genen heet genregulatie. Bij genregulatie zijn allerlei processen betrokken. Voor elk gen zijn er transcriptiefactoren aanwezig; eiwitten die op het DNA binden, een paar codons voor het begin van het werkelijke gen, en de transcriptie door RNA-polymerase in gang zetten.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jamar Nader

Last Updated:

Views: 5945

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamar Nader

Birthday: 1995-02-28

Address: Apt. 536 6162 Reichel Greens, Port Zackaryside, CT 22682-9804

Phone: +9958384818317

Job: IT Representative

Hobby: Scrapbooking, Hiking, Hunting, Kite flying, Blacksmithing, Video gaming, Foraging

Introduction: My name is Jamar Nader, I am a fine, shiny, colorful, bright, nice, perfect, curious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.