Aangeboren of aangeleerd… (2024)

Ongetwijfeld heb je al veel van deze discussie gehoord: wat is aangeboren, wat is aangeleerd? En als er al zo veel aangeboren is, waarom doen we dan nog ons best als ouder als alles toch al vastgelegd is in de genen?

Tijd om deze mythe te ontkrachten. Oké, er is steeds meer onderzoek dat aantoont dat niet alleen ziektes, maar ook het karakter vastligt in de genen, maar dat wil zeker niet zeggen dat de opvoeding van geen enkel belang is. Sterker nog, het belang van de opvoeding lijkt juist groter te worden doordat we weten dat er al zo veel in de genen vastligt… Het gaat namelijk om die paar procent die nog niet vastligt. Die maakt het verschil. Die maakt of een kind gelukkig is of ongelukkig. Of een persoon later succesvol is of niet. En die paar procent… die beïnvloeden jij en de omgeving van je kindje.

Aangeboren

Met de term aangeboren bedoelen we alle erfelijke karakteristieken die de ontwikkeling beïnvloeden. Verreweg de meeste aangeboren eigenschappen maken ons als persoon niet uniek. Denk maar aan de mogelijkheid om te leren lopen, je handen te gebruiken, te communiceren door taal. Al dit soort eigenschappen zijn aangeboren en maken dat we een mens zijn. Niets unieks. Dan soorten er nog de eigenschappen die ons wel uniek maken. Deze genen zorgen voor de verschillen tussen mensen. Denk hierbij aan het uiterlijk, maar ook aan het temperament van een kind, de manier waarop een kind op emoties reageert, hoe een kind op zijn eigen impulsen reageert. (Rothbart, Ahadi, & Evans, 2000; D. C. Rowe, Almeida, & Jacobson, 1999). Ook de manier waarop en de snelheid waarmee een kind leert door alledaagse taakjes en ervaringen, lijkt genetisch vastgelegd te zijn (Petrill & Wilkerson, 2000; Plomin, 1989).

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Aangeboren is niet genoeg

Niet alle genetisch aangeboren eigenschappen zijn direct zichtbaar na de geboorte. Sommige eigenschappen zijn al aanwezig, maar moeten nog groeien, nog rijpen. Voor dat groei- of rijpingsproces hebben de aangeboren eigenschappen hulp nodig van de omgeving van een kind. Kortom: van het aangeleerd gedrag. Juist daar zit hem het probleem. In het Nederlands wordt de term ‘Nature or Nurture’ vertaald met ‘Aangeboren of aangeleerd’. Dat klinkt net als de Engelse term leuk, maar het is niet compleet! Nurture betekent in het Engels: alle omgevingsfactoren die de ontwikkeling van een kind beïnvloeden. Dus niet alleen wat een kind aangeleerd krijgt, maar ook essentiële zaken zoals gezonde lucht en gezonde voeding! Zonder goede Nurture (om het maar even compleet te houden), dus een goede omgeving en goed eten, kunnen de genetische eigenschappen niet goed ontwikkelen.

Je kindje heeft voor zijn Ontwikkeling naast zijn genen ook Liefde, gezonde Voeding en Ervaringen nodig. Nature kan niet zonder Nurture, Aangeboren kan niet zonder aangeleerd én goede voeding!

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Aangeboren of aangeleerd… (2024)

FAQs

Aangeboren of aangeleerd…? ›

Aangeboren of erfelijk gedrag is al het gedrag dat je vanaf de geboorte kunt vertonen. Een baby hoeft bijvoorbeeld niet te leren hoe die moet ademhalen, dit kan die al vanaf te geboren. Aangeleerd gedrag is al het gedrag dat je gedurende je leven leert. Voorbeelden hiervan zijn lopen, praten, fietsen etc.

Is karakter aangeboren of aangeleerd? ›

Karaktertrekken en persoonlijkheidskenmerken

Sommige karaktertrekken en daarmee persoonlijkheidskenmerken zijn erfelijk bepaald. Je zult vast aan je baby zien dat hij sommige dingetjes precies als mama of als papa doet.

Wat is aangeleerd? ›

Nurture betekent in het Engels: alle omgevingsfactoren die de ontwikkeling van een kind beïnvloeden. Dus niet alleen wat een kind aangeleerd krijgt, maar ook essentiële zaken zoals gezonde lucht en gezonde voeding!

Wat is de betekenis van aangeboren? ›

Een aangeboren afwijking of congenitale aandoening is een afwijking of aandoening waarmee men geboren wordt, ongeacht de oorzaak. Het woord congenitaal komt van het Latijnse woord congenitus = aangeboren.

Welk gedrag is aangeleerd? ›

- Aangeleerd gedrag is gedrag dat in de loop van het leven wordt verworven na een leerfase, en wordt niet door middel van erfelijk materiaal doorgegeven aan nakomelingen.

Welke eigenschappen zijn aangeleerd? ›

Een aangeleerde eigenschap, is een vaardigheid of kenmerk die je na je geboorte hebt ontwikkeld. Dit is de andere kant, oftewel nurture: alle eigenschappen van het individu zijn bepaald door opvoeding, met name door de leefomgeving.

Wat zijn voorbeelden van aangeboren gedrag? ›

Aangeboren Gedrag

Voorbeelden zijn je overlevings reflexen, zoals je bubbelreflex, je kniereflex, de zuigreflex bij een baby, en instincten, zoals de natuurlijke aanleg om bang te zijn voor vuur, of harde geluiden. Ook sommige emotionele reacties, zoals lachen en huilen, zijn aangeboren - ze worden niet aangeleerd.

Is gapen aangeboren of aangeleerd? ›

Dat zijn zenuwcellen in de hersenen die ons aansporen het gedrag van anderen na te doen. Dit is aangeleerd gedrag. Uit studies blijkt namelijk dat jonge kinderen niet spontaan gaan geeuwen als zij anderen zien gapen of plaatsjes en filmpjes erover bekijken.

Welke 4 manieren van aangeleerd gedrag zijn er? ›

Manieren van leren (gedrag)
  • Klassieke conditionering. Misschien heb je wel een gehoord van een Pavlov reactie. ...
  • Leren door beloning en straf. Een manier van actief leren is door beloning en straf toe te passen. ...
  • Trial and error. 'Trial and error' is een vorm van operant conditioneren. ...
  • Imitatie. ...
  • Oefenvraag.

Wat is aangeboren gedrag biologie? ›

Het gedrag dat niet aangeleerd hoeft te worden door ouders. Aangeboren gedrag is erfelijk bepaald.

Wat zijn goede aangeboren eigenschappen? ›

Welke eigenschappen nu precies zijn aangeboren, is nog niet helemaal bekend, maar Van Aken houdt het voorlopig op de 'Big Five': vriendelijkheid, extraversie, openheid voor nieuwe ervaringen, emotionele stabiliteit en zorgvuldigheid.

Is aangeboren ook erfelijk? ›

Aangeboren aandoeningen kunnen worden veroorzaakt door problemen tijdens de geboorte, maar ze kunnen ook erfelijk zijn. Een erfelijke aandoening is een ziekte die wordt veroorzaakt door een DNA-afwijking.

Wat is een voorbeeld van een aangeboren beperking? ›

Aangeboren afwijkingen komen aan het licht bij de foetus of het pas geboren kind en hebben een lichamelijke of geestelijke handicap ten gevolg. Voorbeelden daarvan zijn een open ruggetje, een open schedel, een hazenlip (schisis) of het syndroom van Down. Aangeboren afwijkingen kunnen erfelijk en niet-erfelijk zijn.

Is gapen aangeleerd gedrag of is het erfelijk? ›

Sommige handelingen hoeven we nooit te leren, zoals lachen, huilen en bijvoorbeeld gapen. Ook onze reflexen, zoals het ontwijken van een bal of je hand terugtrekken van een hete plaat zijn erfelijk gedrag.

Wat is aangeleerd gedrag bij dieren? ›

Aangeleerd gedrag is flexibelen dan aangeboren gedrag en maakt het voor het dier mogelijk zich aan te passen aan veranderende omstandigheden in de omgeving.

Welk gedrag is genetisch bepaald? ›

Gedrag is deels bepaald door de genetische aanleg. Door te selecteren op bepaalde gedragselementen zijn raseigenschappen ontstaan, en ook karakter en sommige vormen van afwijkend gedrag liggen besloten in de genen. Of en hoe dit gedrag tot uiting komt, en of het een probleem wordt, is mede afhankelijk van de omgeving.

Is karakter genetisch bepaald? ›

Is karakter genetisch bepaald? Uit onderzoek is gebleken dat de helft van ons karakter genetisch bepaald is (en dus wordt overgedragen door onze ouders), terwijl we de andere helft ontwikkelen terwijl we opgroeien. Als het om een jonge baby gaat, speelt erfelijkheid een belangrijkere rol.

Wat bepaalt iemands karakter? ›

Iemands persoonlijkheid is een unieke combinatie van aangeboren en aangeleerde eigenschappen en onze waarneming en interpretatie daarvan. Identiteit wordt grotendeels bepaald door onze relatie met anderen. Heel simpel gezegd is persoonlijkheid wie we van binnen zijn en identiteit wie we van buiten zijn.

Hoe ontstaat een karakter? ›

Iedereen heeft zijn eigen unieke set persoonlijke eigenschappen. Tezamen vormen ze je karakter. Sommige eigenschappen heb je via je DNA of je opvoeding meegekregen, andere karaktereigenschappen heb je later in je leven ontwikkeld. Je karakter bepaalt hoe je in het leven staat.

Wat zijn 3 aangeboren eigenschappen? ›

Welke eigenschappen nu precies zijn aangeboren, is nog niet helemaal bekend, maar Van Aken houdt het voorlopig op de 'Big Five': vriendelijkheid, extraversie, openheid voor nieuwe ervaringen, emotionele stabiliteit en zorgvuldigheid.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated:

Views: 6275

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.