Gedrag | Vormen van aangeleerd gedrag (2024)

Leerprocestype

Beschrijving

Voorbeeld

1) Gewenning

Een bepaalde reactie op een prikkel wordt afgeleerd bij herhaling van die prikkel

  • Spreeuw schrikt niet meer van fotoflits in video spreeuwenwerk
  • Muis raakt gewend aan harde klappen

2) Imitatie

(Nabootsing) Leren door het gedrag van soortgenoten na te doen

  • Jonge vogels imiteren zanggedrag oudervogel
  • Apen die graan wassen
  • Mezen die melkflessen openpikken

3) Inprenting

Iets dat geleerd wordt in een bepaalde korte levensperiode, oftewel de gevoelige periode

  • Herkennen ouders/soortgenoten
  • Gans ziet eerste voorwerp uit ei als ouder

4) Inzicht

In een onbekende situatie wordt de oplossing van een probleem gevonden door verschillende vroeger opgedane ervaringen te combineren. Inzicht komt alleen voor bij mensen en apen.

  • Aap stapelt kisten op bij bananen te komen

5a) Trial and Error

Vorm van conditionering* waarbij een dier proefondervindelijk leert. Soort zoekgedrag zonder plan.

  • Vogel eet geen oranje rupsen meer na slechte ervaring met oranje rups
  • Rat in het doolhof
  • Jonge beren die vis proberen te vangen (ook deels imitatie)
  • Kat in kooi met hendel

5b) Conditionele reflex (= klassiek conditioneren)

Een prikkel veroorzaakt een bepaalde reflex die oorspronkelijk niet door die prikkel veroorzaakt werd.

5c) Modern/Operant Conditioneren

Het effect van gedrag heeft invloed op de frequentie waarmee het gedrag (de operant) plaatsvindt.

5d) Dresseren

Dieren leren op commando een bepaalde gedraging uit te voeren

*Conditionering = bepaald gedrag wordt geleerd door beloning of straf.

**Naast aangeleerd gedrag heb je ook nog aangeboren gedrag, zoals reflexen (kniepeesreflex, zuigreflex) en instincten (overlevingsinstinct, moederinstinct)

Gedrag | Vormen van aangeleerd gedrag (2024)

FAQs

Gedrag | Vormen van aangeleerd gedrag? ›

Met de term aangeboren bedoelen we alle erfelijke karakteristieken die de ontwikkeling beïnvloeden. Verreweg de meeste aangeboren eigenschappen maken ons als persoon niet uniek. Denk maar aan de mogelijkheid om te leren lopen, je handen te gebruiken, te communiceren door taal.

Welke 4 manieren van aangeleerd gedrag zijn er? ›

  • §1.4 Aangeboren of aangeleerd. ...
  • Gewenning = dieren leren het af om te reageren op een bepaalde herhalende prikke. ...
  • Imiteren = leren door het gedrag van soortgenoten na te doen. ...
  • Sociaal gedrag = gedrag van soortgenoten ten opzichte van elkaar. ...
  • Conditionering = een bepaald gedrag wordt geleerd door 'beloning' of 'straf'

Wat is een voorbeeld van aangeboren gedrag? ›

Met de term aangeboren bedoelen we alle erfelijke karakteristieken die de ontwikkeling beïnvloeden. Verreweg de meeste aangeboren eigenschappen maken ons als persoon niet uniek. Denk maar aan de mogelijkheid om te leren lopen, je handen te gebruiken, te communiceren door taal.

Is gedrag aangeleerd? ›

Gedrag kan aangeboren of aangeleerd zijn. - Aangeboren gedrag is overerfbaar, dat wil zeggen dat het via genetisch materiaal (DNA) aan de volgende generatie wordt doorgegeven.

Is gapen aangeleerd gedrag of is het erfelijk? ›

Sommige handelingen hoeven we nooit te leren, zoals lachen, huilen en bijvoorbeeld gapen. Ook onze reflexen, zoals het ontwijken van een bal of je hand terugtrekken van een hete plaat zijn erfelijk gedrag.

Welke eigenschappen zijn aangeleerd? ›

Een aangeleerde eigenschap, is een vaardigheid of kenmerk die je na je geboorte hebt ontwikkeld. Dit is de andere kant, oftewel nurture: alle eigenschappen van het individu zijn bepaald door opvoeding, met name door de leefomgeving.

Wat zijn 3 aangeboren eigenschappen? ›

Welke eigenschappen nu precies zijn aangeboren, is nog niet helemaal bekend, maar Van Aken houdt het voorlopig op de 'Big Five': vriendelijkheid, extraversie, openheid voor nieuwe ervaringen, emotionele stabiliteit en zorgvuldigheid.

Is lopen aangeleerd of aangeboren? ›

Aangeboren of erfelijk gedrag is al het gedrag dat je vanaf de geboorte kunt vertonen. Een baby hoeft bijvoorbeeld niet te leren hoe die moet ademhalen, dit kan die al vanaf te geboren. Aangeleerd gedrag is al het gedrag dat je gedurende je leven leert. Voorbeelden hiervan zijn lopen, praten, fietsen etc.

Wat zijn aangeleerde eigenschappen voorbeelden? ›

Voorbeelden van aangeleerde eigenschappen

Je leert bijvoorbeeld om netjes met mes en vork te eten en niet met je mond vol te praten. Een ander voorbeeld is het leren van sociale vaardigheden, zoals het begroeten van mensen en het delen van speelgoed. Denk ook aan het leren van taal.

Is karakter aangeboren of aangeleerd? ›

Karaktertrekken en persoonlijkheidskenmerken

Sommige karaktertrekken en daarmee persoonlijkheidskenmerken zijn erfelijk bepaald. Je zult vast aan je baby zien dat hij sommige dingetjes precies als mama of als papa doet.

Is agressie aangeboren of aangeleerd? ›

De biologische benadering gaat ervan uit dat agressie een fysiologische basis kent in de vorm van een aangeboren drift (genetisch bepaald). Ze stellen ook dat agressie kan ontstaan als mensen te maken krijgen met aanvallende situaties.

Wat is het verschil tussen gedrag en karakter? ›

Verschil karakter en gedrag

Het grote verschil tussen karakter en gedrag is dat je karakter vastligt en gedrag elke keer weer anders is. Als je dit weet, dan is het goed om te beseffen dat je aan de telefoon dus niet kunt praten over het karakter van een beller. Daarvoor moet je de persoon beter kennen.

Welk gedrag is genetisch bepaald? ›

Gedrag is deels bepaald door de genetische aanleg. Door te selecteren op bepaalde gedragselementen zijn raseigenschappen ontstaan, en ook karakter en sommige vormen van afwijkend gedrag liggen besloten in de genen. Of en hoe dit gedrag tot uiting komt, en of het een probleem wordt, is mede afhankelijk van de omgeving.

Waar duidt gapen op? ›

Waarom geeuwen of gapen mensen? Mogelijk is het een spontane reactie op een onvoldoende doorbloeding of zuurstofvoorziening van de hersenen. Wanneer mensen vermoeid zijn of zich vervelen gaan ze vaak langzamer ademen, waardoor minder zuurstof de longen bereikt en het bloed meer koolstofdioxide (CO2) bevat.

Wat doet gapen met je hersenen? ›

Toch onthullen recente onderzoeken dat gapen eigenlijk dient om de hersenen af te koelen. Tijdens een gaap ademen we koele lucht in, waardoor de spieren rond de mondholte zich strekken en de toevoer van koel bloed naar de hersenen wordt verhoogd.

Wat is de reden dat mensen gapen? ›

Volgens wetenschappers is gapen een manier om ons brein te koelen. Ons brein heeft continue energie nodig en deze energie wordt geleverd door bloed. Wanneer we gapen, verhoogt de bloedstroom naar ons brein en koelt het af. Dit kan helpen om ons mentaal alert te houden en om onze concentratie te verbeteren.

Welke Gedragssystemen zijn er? ›

Men spreekt van gedragssystemen als het gaat over reeksen van handelingen die met elkaar samenhangen, en die hetzelfde doel dienen. Een aantal gedragssystemen zijn: voortplantingsgedrag, voedselzoekgedrag, verzorgingsgedrag.

Wat is aangeboren Wat is aangeleerd? ›

Aangeboren of erfelijk gedrag is al het gedrag dat je vanaf de geboorte kunt vertonen. Een baby hoeft bijvoorbeeld niet te leren hoe die moet ademhalen, dit kan die al vanaf te geboren. Aangeleerd gedrag is al het gedrag dat je gedurende je leven leert. Voorbeelden hiervan zijn lopen, praten, fietsen etc.

Wat voor soort gedrag is er? ›

De verschillende gedragsstijlen zijn: Daadkrachtig, Interactief, Stabiel en Consciëntieus. Deze gedragsstijlen geven aan wat jouw voorkeur is. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat het gedrag dat wij vertonen, afhankelijk is van de context waarin we zijn.

Wat zijn voorbeelden van gedrag? ›

Gedrag bestaat uit waarneembare handelingen. Een handeling kan vanalles zijn; stofzuigen, pannenkoeken bakken, fietsen, slapen, je neus ophalen, vechten, noem maar op. Deze handelingen vallen onder uiterlijk waarneembaar gedrag.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jamar Nader

Last Updated:

Views: 5834

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamar Nader

Birthday: 1995-02-28

Address: Apt. 536 6162 Reichel Greens, Port Zackaryside, CT 22682-9804

Phone: +9958384818317

Job: IT Representative

Hobby: Scrapbooking, Hiking, Hunting, Kite flying, Blacksmithing, Video gaming, Foraging

Introduction: My name is Jamar Nader, I am a fine, shiny, colorful, bright, nice, perfect, curious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.