Human Development Index (HDI): wat het is en hoe het wordt berekend (2024)

In de media hoor je heel vaak de uitdrukking van de Human Development Index, over: allemaal als we het hebben over extreem rijke Europese landen, zoals Noorwegen en Zwitserland, of zeer arme landen, meestal in Afrika.

Dit kan ons doen denken dat dit een indicator is van de rijkdom van een land, maar dit idee is niet helemaal correct.

De Human Development Index houdt rekening met verschillende factoren die nodig worden geacht om mensen volledig te laten leven in het land waar ze wonen. Hieronder zullen we dieper ingaan op dit concept, waar het op is gebaseerd, hoe het wordt berekend en welke kritiek het heeft gekregen.

  • Gerelateerd artikel: "Wat is globalisering? Kenmerken, voor- en nadelen"

Wat is de menselijke ontwikkelingsindex?

De Human Development Index (HDI) is een indicator geboren uit de hand van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) dat dient om te evalueren hoe ontwikkeld een samenleving is. Het bestaat uit een rekenkundige maatstaf die de voortgang en mijlpalen van elk land synthetiseert die ertoe hebben geleid dat een betere samenleving, geanalyseerd op basis van drie hoofddimensies: hoop, onderwijs en rijkdom economisch.

Het belangrijkste doel van deze indicator is het verkrijgen van objectieve gegevens over de levensstandaard in elk land van de wereld, om op deze manier mogelijke tekortkomingen opsporen en toekomstige internationale hulpprogramma's aansturen om deze op te lossen. Deze hulpmiddelen kunnen het aanbieden van monetaire middelen omvatten om de economie te activeren, naast het helpen van de land bij het bieden van onderwijs- en gezondheidsstructuren om het culturele en gezondheidsniveau van de bevolking.

De oorsprong van het concept ligt in 1990, het jaar waarin Mahbub ul Haq het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) lanceerde. Dit programma was niet alleen bedoeld om rekening te houden met puur economische factoren die overeenkomen met de rijkdom van een land, maar ook: welk beleid de staat toepast dat mensgericht is, vooral wat betreft kwaliteit van leven en onderwijs..

Wat wordt bedoeld met menselijke ontwikkeling?

Menselijke ontwikkeling wordt opgevat als: proces dat een samenleving doormaakt als er verbeteringen zijn in de levensomstandigheden van haar burgers. Deze verbeteringen impliceren niet alleen een toename van de activa waarover ze beschikken, wat, ongetwijfeld zullen ze hen helpen te voorzien in hun basisbehoeften zoals voedsel, huisvesting en vervoer.

Het houdt ook in: het creëren van een omgeving waarin de mensenrechten van elke burger die in het land woont, worden gerespecteerd, hun recht op onderwijs en een fatsoenlijk leven. Zo kan een grotere menselijke ontwikkeling worden opgevat als synoniem voor een hoge mate van vrijheid en een aantal mogelijkheden om te zijn of te doen wat je wilt.

  • Misschien ben je geïnteresseerd: "De 5 belangrijkste soorten commerciële bedrijven"

De afmetingen van de menselijke ontwikkelingsindex

Zoals we al hebben opgemerkt, is deze index gebaseerd op drie dimensies, die worden beschouwd als factoren die bepalen of een samenleving volledig ontwikkeld is of niet.

1. Levensverwachting

Deze maatregel is in principe gebaseerd op het gemiddelde aantal jaren dat een persoon naar verwachting zal leven omdat hij in zijn land is geboren en gewoond. Deze maatregel omvat ook toegang tot adequate gezondheidsdiensten die een lang en gezond leven vergemakkelijken.

2. Onderwijs

De dimensie van onderwijs die wordt geëvalueerd in de index voor menselijke ontwikkeling, is gebaseerd op de alfabetiseringsgraad van volwassenen, het brutocijfer gecombineerd met inschrijving in het onderwijs op verschillende niveaus (primair, secundair en hoger), evenals de opleidingsduur in jaren verplicht.

3. Economische rijkdom

Economische rijkdom wordt gemeten op basis van het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking.

Hoe wordt de HDI berekend?

Bij de berekening van de index voor menselijke ontwikkeling wordt rekening gehouden met verschillende maatregelen die overeenkomen met de levensverwachting, opleiding en rijkdom. Dat is de reden Elk jaar verzamelt UNDP gegevens van verschillende VN-programma's om deze indicator voor te bereiden.

Onder de geraadpleegde bronnen hebben we UNDESA, dat de levensverwachting bij de geboorte meet, UNESCO, ICF Macro Demographic and Health Surveys, UNICEF en OESO-enquêtes, die verwachting en gemiddelde schooljaren te meten, en de Wereldbank, het IMF en de Statistiekafdeling van de Verenigde Naties, waarvan de gegevens het bruto binnenlands product per hoofd.

Wanneer UNDP de gegevens voor elk land heeft, moeten eerst de dimensie-indexen worden opgesteld, waarden waarmee het mogelijk zal zijn om de menselijke ontwikkelingsindex zelf te verkrijgen. Elk land kan voor elke dimensie-index de volgende scores behalen:

  • Gezondheid. Levensverwachting in jaren, 20 jaar (minimum) en 85 jaar (maximum)
  • Onderwijs. Verwachte scholingsjaren 0 jaar (min) en 18 (max), gemiddelde scholingsjaren 0 jaar (min) en 15 (max)
  • Ingang. Bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking (2011 PPP $) 100 (min) en 75.000 (max)

Te volgen stappen

Om de dimensie-index van elk specifiek geval te berekenen, wordt de volgende formule gebruikt:

Dimensie-index = (huidige waarde - minimale waarde) / (maximale waarde - minimale waarde)

De waarden van elke dimensie-index die hierboven te zien is, zijn niet willekeurig. Als een land in alles het maximum heeft, is de HDI 1, wat betekent dat het een zeer hoog ontwikkelingsniveau heeft. Aan de andere kant, als je in alles minima hebt, is je HDI 0.

De minimumwaarde voor de levensverwachting is 20, omdat er sinds de twintigste eeuw aanwijzingen zijn dat geen enkel land op aarde een lagere levensverwachting heeft dan die leeftijd. Het maximum van 85 jaar wordt volgens de UNDP zelf als een realistische maatregel beschouwd.

In het onderwijs, zowel voor de verwachte schooljaren als voor het gemiddelde, is het minimum 0. De verwachting van jaren scholing stelt de maximumgrens op 18 jaar, wat in de meeste landen van de wereld gelijk staat aan het behalen van een universitair diploma. Aan de andere kant stelt de gemiddelde scholing zijn maximum op 15 jaar, het maximum dat voor deze indicator voor de komende jaren wordt geprojecteerd.

Ten slotte hebben we het BBP per hoofd van de bevolking, het minimumbedrag instellen op $ 100 onder koopkrachtpariteit (PPP), en het maximum is $ 75.000 PPP. Het minimum is $ 100, want zelfs in landen waar geen betrouwbare gegevens over inkomen zijn verzameld, is dat inkomen nodig om te overleven. Integendeel, het maximum is gesteld op $ 75.000 omdat, op basis van studies van Kahneman en Deaton (2010), er zijn geen significant verschillende winsten in menselijke ontwikkeling en welzijn wanneer het BBP deze overschrijdt figuur.

Ten slotte, als de indices van elke dimensie zijn berekend, de berekening van de Human Development Index zelf wordt uitgevoerd met behulp van de volgende formule::

HDI = (Gezondheidsindex X Onderwijsindex X Inkomensindex) ^ ⅓

Zoals we al hebben opgemerkt, is de Onderwijsindex gebaseerd op twee maatstaven, de verwachting van het aantal scholingsjaren en het gemiddelde aantal scholingsjaren. Om het te berekenen, wordt het rekenkundig gemiddelde van de twee componenten uitgevoerd. Wat betreft de Index op inkomen, variabelen in logaritmen met grondtal 10 worden in aanmerking genomen om de berekeningen aan te passen.

Voorbeeld van HDI-berekening

Laten we ons een denkbeeldig land voorstellen met de volgende gegevens:

  • Levensverwachting in jaren: 70 jaar
  • Verwachte schooljaren: 12 jaar
  • Gemiddeld aantal jaren scholing: 8 jaar
  • Bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking: $ 10.300

Eerste we berekenen de dimensie-indexen van elk van de drie dimensies.

1. Gezondheidsindex

Gezondheidsindex = (70 - 20) / (85 - 20) = 0,77

2. Onderwijsindex

  • Verwachte schooljaren = (12 - 0) / (18 - 0) = 0,67
  • Gemiddeld aantal jaren scholing = (8 - 0) / (15 - 0) = 0,53
  • Onderwijsindex = 0,67 + 0,53 / 2 = 0,93

3. Inkomensindex

Inkomensindex = log (10.300) - log (100) / log (75.000) - log (100) = 0,70

Nadat de dimensie-indexen zijn berekend, blijft alleen de laatste stap over: bereken de menselijke ontwikkelingsindex.

4. Index voor menselijke ontwikkeling

HDI = (Gezondheidsindex X Onderwijsindex X Inkomensindex) ^ ⅓

We vervangen in de formule:

Menselijke ontwikkelingsindex = (0,77 0,93 0,70) verhoogd tot 1/3 = 0,8

Indexbeoordelingen voor menselijke ontwikkeling

Na het onderzoeken en bestuderen van de kenmerken van elke soevereine staat, geeft de Human Development Index waarden aan elk van hen. Deze waarden liggen tussen 0 en 1, en zijn gerangschikt in lijsten die gaan van de hoogste naar de laagste graad van menselijke ontwikkeling. De categorieën die aan het land worden gegeven op basis van zijn score zijn als volgt.

  • Zeer hoge menselijke ontwikkeling: scoort boven de 0,80.
  • Hoge menselijke ontwikkeling: scoort tussen 0,700 en 0,799.
  • Middelmatige menselijke ontwikkeling: scores tussen 0,550 en 0,699.
  • Lage menselijke ontwikkeling: scoort onder 0,550.

Momenteel is Noorwegen het land met de hoogste index voor menselijke ontwikkeling, met een score van 0,954, terwijl het land met de laagste score Niger is, met een score van 0,377.

Kritiek op deze index

Hoewel het veel heeft gediend, vooral om het bewustzijn te vergroten dat niet alleen rijkdom bepaalt hoe ontwikkeld een land is, is de Human Development Index niet onomstreden geweest. Er zijn veel mensen die van mening zijn dat deze indicator geen volledig betrouwbare grootte is.

Om te beginnen is de HDI slechts een indicator, hij kan niet de hele realiteit omvatten die een samenleving vormt, afgezien van variabelen die een delicate situatie in een land kunnen weerspiegelen, hoe goed het onderwijs-, gezondheids- en welvaartssysteem ook is hebben. Als een land met een HDI van 1 bijvoorbeeld plotseling een scherpe daling van het BBP en de bevolking kreeg begon te verhongeren, zou de HDI het niet weerspiegelen, omdat de levensverwachting geleidelijk zou dalen. De HDI is dus een indicator van hoe ontwikkeld de samenleving op lange termijn is.

Hoewel de instanties waarop UNDP vertrouwt voor zijn informatie vrij betrouwbaar zijn, zijn ze niet onfeilbaar.. Het UNDP vergelijkt de gegevens van verschillende instellingen en biedt uiteindelijk gecombineerde gegevens, die de combinatie van zeer nauwkeurige gegevens kunnen zijn of, toevallig, verkeerd kunnen zijn.

Een ander belangrijk gebied waar de Human Development Index tot voor kort faalde, was de kwestie van ongelijkheid. Laten we, zodat we het begrijpen, een land voorstellen waarin de helft van de bevolking een levensverwachting van 80 jaar heeft, terwijl de andere helft een levensverwachting van 20 heeft. Kortom, de helft van de bevolking leeft vier keer langer dan de andere helft, wat een grote ongelijkheid vertoont. Als we echter de gemiddelde levensverwachting nemen die we zouden krijgen, leven we in dat land gemiddeld ongeveer 50 jaar

als laatste, een van de punten van kritiek die is geuit, is zijn opvatting van onderwijs. Deze index laat het idee zien dat hoe meer jaren, hoe beter onderwijs is genoten. Dit idee blijkt bedrieglijk te zijn, aangezien je misschien al vele jaren op school zit en hebt ontvangen een slechte opleiding of een paar jaar gestudeerd hebben en kennis hebben gekregen van goed kwaliteit.

Bibliografische referenties:

  • NAAR. Stanton, E. ( 2007). De menselijke ontwikkelingsindex: een geschiedenis. PERI-werkdocumenten: 14-15.
  • Kahneman, D.; Deathon, A. (2010). "Een hoog inkomen verbetert de evaluatie van het leven, maar niet het emotionele welzijn". Proceedings van de National Academy of Sciences. 107 (38): 16489–16493.
  • López, F. J. (2019). Gids voor het berekenen en interpreteren van de HDI. Spanje: economipedia. Genomen van https://economipedia.com/guia/guia-para-calcular-e-interpretar-el-idh.html
Human Development Index (HDI): wat het is en hoe het wordt berekend (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5889

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.